Jak se vyznat ve složení kosmetiky?

Pokud chcete ochránit své zdraví i peněženku, je dobré se malinko vyznat ve složení produktů, které si kupujete. Díky tomu totiž neutratíte stovky korun za krém, který je složený hlavně z vody a parafínového oleje (ropa) ale můžete své pleti dopřát něco hodnotnějšího a zdravějšího. 

Výrobci jsou ve většině zemí světa ze zákona povinni udávat složení výrobku a to prostřednictvím systému názvů pro kosmetické ingredience -tzv. INCI. Tyto ingredience mají svůj pevně daný název, který vychází z latinského nebo anglického jazyka. Proto mohou být často pro většinu smrtelníků dost nesrozumitelné. Stačí si ale zapamatovat pár “nejhorších” složek a jednoduše poznáte, jestli se jedná o kvalitní, přírodní kosmetiku nebo vás výrobce tahá za nos a daný výrobek nemá vůbec takovou cenu, za jakou se prodává.

Všechny látky ve složení jsou řazeny podle množství obsahu jednotlivých látek. Na prvních místech tedy najdete látky, které jsou v produktu v největším zastoupení. Od 1% pak výrobci mohou složky řadit libovolně. Některé kosmetické firmy tohoto využívají a na první místo surovin s obsahem pod 1% uvedou „luxusnější“ složku (například arganový olej), aby to na oko vypadalo, že je jí v produktu víc, takto se tedy daná ingredience dostane třeba i do poloviny z celého seznamu složení, protože složek s obsahem menšího než 1% bývá v produktech mnoho a zabírá i celou půlku seznamu. Přitom reálně tam dané složky (např. zmíněného arganového oleje) může být úplně minimum, takže by logicky měla být úplně na posledním místě. Na konci INCI také často můžete najít právě různé škodlivé složky, které bychom v produktu raději neměli- barviva, škodlivé konzervanty, syntetické vůně, takže nezapomínejte si kontrolovat i konec složení.

Pokud tedy uvidíte například na prvních místech krému: aqua, mineral oil nebo petrolatum (vazelína), znamená to, že většinu krému tvoří voda a „ropa“ (což je právě minerální olej, vazelína, které vznikají jako vedlejším produkt při výrobě ropy. Jsou to velmi levné ingredience, které pokožce nic výživného nedají, pouze ji ochraňují před ztrátou vlhkosti tím, že tvoří okluzivní vrtsvu, ale o nich někdy příště).

Jednotlivé složky kosmetiky si také můžete jednoduše zkontrolovat. Já doporučuji knihu Ing. Víta Syrového - Tajemství kosmetiky, který se zabývá problematikou složení kosmetiky, další velice důvěryhodný zdroj je také encyklopedie EWG (v angličtině), spoustu informací najdete volně na internetu, ale je samozřejmě dobré si takové informace ověřovat z více zdrojů.

Pro příklad uvedu pár nejkontroverznějších složek, kterým se já v kosmetice vyhýbám. Jsou to například parabeny, phenoxyethanol, parfum, dimethicone (silikony), PEGy, syntetické barviva, chemické filtry či hliník :) Se všemi těmito složkami vás v budoucnu určitě ještě seznámím :)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz