Důležitost jemného čištění pleti a nepříjemná pravda o syntetických tenzidech.

Čištění je základ péče o pleť, ale není čištění jako čištění. Věděla jste totiž, že běžně prodávané kosmetické produkty obsahují látky, které vaší pleti mohou naopak ublížit? V tomto článku proto odhalíme zrádnosti konvenční kosmetiky a ukážeme si, jak lze o krásu a zdraví své pokožky pečovat snadno, šetrně a maximálně účinně. 

Možná si říkáte, že na čištění pleti není nic složitého. Ale není tomu tak! Abychom vám v každodenní péči o citlivou a náročnou pokožku pomohli, objevili jsme pro vás výjimečnou organickou kosmetiku LUMI, která vám pomůže nejen v čištění pleti, ale také v její obnově, hydrataci a výživě. S přípravky estonské bio kosmetiky LUMI si nyní můžete dopřát láskyplnou, jemnou a účinnou péči za dostupnou cenu.

Co byste tedy měli vědět o čištění pleti, aby byla zdravá, zářivá a vyživená?  

Pryč s pěnou – nepříjemná pravda o syntetických tenzidech

Pokud si při výběru čistícího pleťového produktu připadáte ztraceně, není se čemu divit! Na trhu je totiž tolik produktů a značek, jejichž složení je více či méně kvalitní a bezpečné, že by jeden potřeboval odborné vzdělání, aby si mezi nimi správně vybral. Bohužel je pravdou, že na správném čistícím produktu pro pleť také záleží a že nevhodný výběr vaší pokožce rozhodně neprospívá. Největšími záškodníky v těchto produktech totiž bývají syntetické tenzidy!

Tenzidy jsou aktivní čistící a pěnící látky, které snižují povrchové napětí kapalin a tím pomáhají odstranit nežádoucí nečistoty z povrchu pleti. Ale právě syntetické tenzidy, které se zpravidla nacházejí v čistících pleťových prostředcích většiny známých kosmetických značek bývají  pro pokožku příliš agresivní, protože odstraňují z povrchu pleti i její přirozené oleje a tím narušují ochrannou bariéru pleti.

Ale kdyby jenom to! Tyto syntetické tenzidy jsou navíc pro lidský organismus toxické a díky pomalé biologické rozložitelnosti mají i negativní dopad na životní prostředí. Přirozená mikroflóra pleti může být syntetickými tenzidy vážně narušena, což může vést k její nerovnováze a mnoha potížím, které z toho plynou. O jakých tenzidech je tedy řeč?

Sodium laureth ether sulfát (SLES)

Tato látka (často také označená jako sodium laureth sulfate nebo SLES) je velmi rozšířený a běžně používaný syntetický tenzid. Najdete ho nejen v mnoha čistících kosmetických prostředcích, ale také v šamponech a sprchových gelech. I přes svou kontroverznost je stále hojně používaný, protože je jeho výroba levná, má vysoké čistící účinky a navíc bohatě pění, což si bohužel spotřebitelé často mylně spojují s účinností přípravku

Ale existuje spousta důkazů a studií, které naznačují, že SLES škodí nejen životnímu prostředí, ale také naší pleti. Tyto studie zmiňují, že SLES snižuje životaschopnost kožních buněk, často způsobuje podráždění včetně zarudnutí a svědění a pokud se dostane do vodního prostředí, může být také pro vodní život toxický.

Sodium lauryl sulfát (SLS)

Pokud jste už teď zhrozeni účinky tenzidu SLES, čeká vás nepříjemné odhalení! Výše zmíněná látka SLES je totiž údajně vylepšenou verzí původního chemického sodium lauryl sulfátu (SLS), jehož negativní dopady na pleť i životní prostředí jsou ještě mnohem horší a který se dnes ještě stále nachází v mnoha kosmetických produktech

Studie například zjistila, že po použití SLS bylo na pleti účastníků přítomno nižší množství bakterií spojených s ochranou a regenerací pleti, zatímco množství bakterií spojených s patogeny byly zvýšené.

Sodium lauroyl sarcosinate

Nejsou to však jen SLS a SLES, které způsobují problémy. Dalším běžně používaným syntetickým tenzidem, který je ovšem údajně “mírnější” než SLS (jinak řečeno, ne taková hrůza) je sodium lauroyl sarcosinate. U něj bylo ovšem prokázáno, že snižuje množství prospěšného mikrobiomu na pokožce a tím narušuje její ochrannou bariéru.

Když nyní víte, co obsahují běžné čistící pleťové přípravky, ještě stále si je chcete nanášet na pokožku? Dejte sbohem chemii a vsaďte na sílu přírody s Lovely Herbs! Objevte výjimečnou estonskou přírodní kosmetiku LUMI, která neobsahuje žádné syntetické tenzidy, parfemace či esenciální oleje a razí heslo, že v jednoduchosti je krása! 

A jak jsou na tom rostlinné tenzidy?

Ať už váš produkt obsahuje syntetické tenzidy nebo jemnější rostlinné tenzidy typu Cocamidopropyl Betaine nebo Sodium Coco-Sulfate apod, nic se nemění na tom, že oba druhy tenzidů dělají to samé - tedy mají schopnost odstraňovat nečistoty a oleje z povrchu pokožky. Při čištění mohou ale odstranit nejen nečistoty a přebytečný maz, ale také přirozené oleje, které pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a chráněnou. Při příliš častém nebo intenzivním používání těchto produktů tedy může vést k vysušení pokožky a postupnému dráždění a zvýšení citlivosti.

Pokud se vám tedy stává, že po vyčištění pleti čistícím gelem nebo pěnou cítíte, že je vaše pleť nepříjemně stažená nebo “vrže”, je to jednoznačné znamení, že daný čistič vaši pleti úplně nevyhovuje a nadměrně ji odmašťuje a dlouhodobým používáním si zaděláváte na problémy s pletí. V tomto případě je jednoznačně čas na změnu a přechod k jemnějším produktům.

Bio kosmetika LUMI čistí, vyživuje a obnovuje

Vyzkoušet můžete například organická čistící mléka LUMI, která jsou brilantně účinná a zároveň jemná i k té nejcitlivější pleti! Přesvědčte se, že přírodní kosmetické přípravky k čištění pleti mohou být stejně ne-li více účinné jako ty syntetické, ale naprosto bezpečným, šetrným a ekologickým způsobem. Díky vyváženému a ověřenému složení odstraňují nečistoty a odumřelé kožní buňky, ale přitom nenarušují přirozenou ochrannou vrstvu a mikrobiom pleti

Nyní můžete bio kosmetiku LUMI vyzkoušet i vy, a to výhradně u nás na Lovely Herbs! Tato kvalitní přírodní kosmetika si poradí si s každým typem pleti, včetně té extrémně citlivé a náročné, nebo pleti se sklonem k atopii, rosacee či psoriáze.

LUMI Hydratační mléko

Toto klasické hydratační čisticí mléko LUMI účinně čistí povrch pleti, aniž by narušilo rovnováhu mikrobiomu nebo její ochrannou bariéru. Ve složení najdete pouze organické ingredience ve 100% bio kvalitě a čerstvosti jako je kyselina mléčná, konopný olej lisovaný za studena a rostlinné extrakty.

LUMI Tundra AHA-BHA čistící mléko

Pokud vás trápí problematická pleť, je pro vás správné čištění pleti naprosto zásadní! Právě pro tento typ pleti je skvělou volbou čistící mléko Tundra AHA-BHA, které jemně a šetrně čistí pokožku, ale zároveň ji díky obsahu AHA-BHA kyselinám lehce exfoliuje a zbavuje ucpaných pórů. Toto čisticí mléko Tundra AHA-BHA LUMI tak pomáhá udržet akné na uzdě!

LUMI BABYFACE odličovací mléko

Toto odličovací mléko si zamiluje každá žena, která si chce odstranit make-up rychle, snadno a šetrně. Už žádné drhnutí obličeje! LUMI BABYFACE odstraňovač make-upu je speciálně navržen tak, aby vaši pleť zbavil nečistot, ale zároveň nedráždil oči nebo jemnou pokožku na obličeji, což je u běžných odličovačů velmi častá stížnost. Obsahuje za studena lisovaný konopný olej, olej ze semen kamélie i extrakt z jitrocele kopinatého. Jak toto odličovací mléko vyzkoušíte, už nikdy nebudete chtít jiné!

Tak co, jste připraveni zbavit se toxických syntetických tenzidů z běžných kosmetických přípravků a konečně dopřát své pleti jemnost, kterou si zaslouží? Hýčkejte se organickou kosmetikou LUMI, jejíž širokou nabídku najdete jen u nás. Prohlédněte si naši nabídku nebo nám napište a my vám poradíme s výběrem.

No a pokud vás zajímají tipy a postupy, jak přesně o svou pleť denně pečovat, a jaké produkty se k tomu nejvíce hodí, přečtěte si i náš článek Dvoufázové čištění: Tajemství dokonalé a zdravé pleti.

Zdroje

  •   Adu SA, Twigg MS, Naughton PJ, Marchant R, Banat IM. Glykolipidové biosurfaktanty v aplikacích péče o pleť: výzvy a doporučení pro budoucí využití. Molekuly . 31. května 2023; 28 (11): 4463. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37298939/
  •   Güder S Sr, Güder H. Zkoumání chemického obsahu a komentáře uživatelů k produktům na čištění obličeje. Cureus . 7. května 2023;15(5):e38673. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10243403/
  •   Leoty-Okombi, S.; Gillaizeau, F.; Leuillet, S.; Douillard, B.; Le Fresne-Languille, S.; Carton, T.; De Martino, A.; Moussou, P.; Bonnaud-Rosaye, C.; André, V. Účinek laurylsulfátu sodného (SLS) aplikovaného jako náplast na fyziologii lidské kůže a její mikrobiotu. Kosmetika . 2021, 8, 6. https://doi.org/10.3390/cosmetics8010006
  •   Mijaljica D, Spada F, Harrison IP. Čištění pleti bez kompromisu nebo s kompromisem: mýdla a syndety. Molekuly . 21. března 2022;27(6):2010. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8954092/
  •   Paciello S, Russo T, De Marchi L, Soares AMVM, Meucci V, Pretti C, He Y, Della Torre C, Freitas R. Subletální účinky indukované u Mytilus galloprovincialis po krátkodobé expozici laurylsulfátu sodného: Srovnání biologické reakce slávek při dvou teplotních scénářích. Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol . Srpen 2023;270:109644. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37149013/
  •   Townsend N, Hazan A, Dell'Acqua G. Nová témata pro podporu zdravé pokožky hlavy při zachování mikrobiomu: Zpráva o klinických studiích a studiích in vitro . J Clin Aesthet Dermatol . říjen 2023;16(10 Suppl 1):S4-S11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10939504
  •   Walters RM, Mao G, Gunn ET, Hornby S. Čistící přípravky, které respektují integritu kožní bariéry. Dermatol Res Pract . 2012;2012:495917. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3425021/
  •   Zhao H, Yu F, Wang C, Han Z, Liu S, Chen D, Liu D, Meng X, He X, Huang Z. Účinky lauroylsarkosinátu sodného v čisticím prostředku na obličej na mikrobiom a lipidom pokožky obličeje. J Cosmet Dermatol . 23. dubna 2024 (4): 1351-1359. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37990616/

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz