Pleťové masky - jak si vybrat tu správnou?

Masky jsou díky své bohatosti na aktivní látky silným pomocníkem při řešení aktuální problémů a stavů pleti. Proto je škoda, že spousta žen na ně ve své rutině zapomíná a nezařazuje je pravidelně.

zlupovacia-maska-s-uhorkou-osviezujucaPleťové masky bychom měli používat 1 až 2krát týdně. A aby se látky obsažené v masce dokázaly opravdu dostat do pleti, je potřeba pokožku na tuto péči pořádně připravit. Takže před použitím masky je důležité nejen se důkladně odlíčit a pleť vyčistit (nejlépe tedy double cleansing), ale úplně ideální je, pokud masku aplikujete po peelingu.

Tím, že na pleť nejdříve aplikujete peeling, zbavíte se odumřelých buňek a díky tomu mají aktivní látky z masky volnou cestu do hlubších vrstev pokožky, kde mohou působit.

Po použití masku smyjeme a pokračujeme dál v naší kosmetické rutině - tedy můžeme aplikovat sérum a poté krém.

Jakou masku si tedy vybrat?

Masku vždy vybíráme podle typu a aktuálního stavu pleti. Pokud tedy trpíte na pupínky, pigmentové skvrny, suchá místa či jiné problémy, maska vám může pomoci urychlit hojení či řešení daného problému. 

Pro mastnou či problematickou pleť jsou výborné masky s obsahem jílů, černého uhlí, kyseliny salicylové, niacinamidu apod. Nazapomínejte ale, že i mastná pleť potřebuje hydratovat, takže zařazujte do své rutiny i masky zaměřené na hydrataci.

Pro suchou i citlivou pleť budou vhodné hlavně pečující a hydratační masky s obsahem olejů, probiotik, ceramidů, skvalanu, alantoinu apod.

Pro zralou pleť jsou zase vhodné masky bohaté na antioxidanty, vitamíny a aktivní látky, které mají antiage efekt jako například AHA a BHA kyseliny, kofein, kolagen, bakuchiol apod.

 

Masek je samozřejmě nespočet a existují také v různých konzistencích.

 

V přírodní kosmetice se často setkáváme s práškovými maskami, které si musíte doma sami smíchat s vodou či hydrolátem. Výhodu těchto masek je v tom, že prášková maska vám dlouho vydrží a nemusíte se bát, že se vám rychle zkazí nebo že si ji nějak kontaminujete. Nevýhodu vídím ale v tom, že si je musíte sami připravovat, což né každému uplně vyhovuje a někdy to chce cvik, než si člověk zjistí, jaká konzistence masky je ideální. 

Pozor si dávejte na čisté jílové práškové masky, které jsou sice skvělé pro mastnější typ pleti, jelikož jíl na sebe krásně naváže maz, ale pokud maska neobsahuje žádné jiné složky, které by zajišťovaly hydrataci, musíte si dát pozor, aby jste masku nenechaly na pleti příliš dlouho, protože jíl dokáže z vaši pleti vytáhnout vlhkost, mohl by ji vysušit a podráždit.

 

Gelové masky jsou na bázi vody, většinou bez obsahu olejů a jsou skvělé pro mastný a smíšený typ pleti. Díky své konzistenci krásně chladí (když je dáte do lednice, tak ještě více :) ), takže jsou ideální pro letní období.

 

Krémové masky, jsou vhodné pro úplně všechny typy pleti, zejména pak pro suchou a citlivou. Obsahuji jak hydratační složku, tak i oleje, aktivní látky, takže zajistí, že vaše pleť bude krásně hydratovaná, vyživená a jemná. I na použití jsou velice příjemné, některé se dokonce dají použít jako noční maska, kterou necháte působit během spánku a ráno ji smyjete.

 

Velkým hitem jsou i tzv. sheet masky neboli plátýnkové/textilní masky. Což jsou masky vyrobené nejčastěji z bavlny, které jsou napuštěny různými aktivními látkami. Určitě je spousta žen, kterým vyhovují, ale já osobně z důvodu ekologie a udržitelnosti tyto masky používám vyjímečně (většinou, když je dostanu darem), protože mi přijde, že je z toho pouze zbytečný odpad a stejnou službu mi zajistí klasické masky.

 

Slupovací masky jsou velmi oblíbeným typem pleťových masek, ale v přírodní kosmetice jsem je zas tak často neregistrovala. Nově ale přišla značka Kvitok s řadou 6 slupovacích masek, které jsou plné skvělých aktivních látek.  Jsou ve formě prášku a mícháte si je sami. Po aplikaci namíchané “kašičky” na obličej ztuhnou a dají se sloupnout. 

IMG_3320 

Tyto masky byly formulovány pro všechny typy pleti, ale každá se zaměřuje na jiný problém.

 

Čistící pleťová maska na T-zónu je ideální, pokud vás trápí černé tečky nebo mastnější T-zóna. Díky obsahu černého uhlí a  kyseliny salicylové zajistí hloubkové pročištění pórů. Najdete ji zde.

 

Vitamínová maska je ideální pro unavenou pleť bez života. Obsahuje ayurvédský prášek Amla a acerolu s vysokým podílem vitamínu C. Díky tomu působí antioxidačně, sjednocuje tón pleti a eliminuje pigmentace.

 

Osvěžující maska je ideální pro suchou, unavenou pleť. Díky obsahu okurky, máty a zeleného čaje působí hydratačně, antioxidačně, pokožku zklidňuje a osvěžuje.

 

 

Rozjasňující maska je skvělá pro pleť s pigmentovými skvranami. Obsahuje papain a kurkumu, která sjednocuje tón pleti, revitalizuje ji a eliminuje pigmentace.


Energizující maska je vhodná pro zralejší pleť, která potřebuje dodat trochu šťávy. Díky obsahu kofeinu zpevňuje pokožku a stimuluje kožní buňky k aktivitě.

 

Pro citlivou a podrážděnou pleť je ideální zklidňující maska která díky obsahu banánu a růžového prášku pokožku zklidňuje a hydratuje.

 

Všechny tyto masky obsahují také mořské řasy, které hydratují a tonizují pokožku, zmírňují záněty a zanechávají pleť hladkou a hedvábně jemnou. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz