Konopí - zázrak pro pleť i životní prostředí

Zázrak jménem technické konopí

Rostlinu konopí vám nejspíš nemusím představovat. Spousta lidí si ji spojuje hlavně s omamnými účinky THC, ale o tomto konopí se tady bavit nebudeme, nebojte. Budu mluvit o technickém konopí, které obsahuje velmi nízké hladiny THC a není omamné. Stigma obklopující psychoaktivnější varianty konopí způsobilo, že právě obrovský potenciál této rostliny byl bohužel po desetiletí nevyužíván. A proto bych vám ráda přiblížila jaké skvělé využití a vlastnosti technické konopí má!

V kosmetice se konopí využívá zejména k výrobě konopného oleje jelikož právě ten je skvělým bojovníkem proti akné, pigmentovým skvrnám, ekzémům či podrážděné červené pokožce. Díky tomu, že je konopný olej ze 75 % tvořen omega-3 a -6 mastnými kyselinami, které mají protizánětlivé účinky, se s oblibou využívá nejen v kosmetických přípravcích, ale taky i jako doplněk stravy. Studie z roku 2005 dokonce potvrdila, že konopný olej užívaný ve stravě po dobu 20 týdnů zlepšil příznaky a vzhled ekzému (atopické dermatitidy). 

Právě díky skvělým hojivým a regenerační schopnostem je konopný olej klíčovou ingrediencí většiny produktů značky LUMI. Navíc konopný olej dodává produktům LUMI nezaměnitelnou barvu a vůni, kterou prostě miluji.

Jeden z největších benefitů používání konopí ale je...

Konopí je velmi jednoduché na pěstování, a proto i velmi šetrné k životnímu prostředí. Nemá žádné přirozené škůdce, a tudíž není potřeba užívat pesticidy či zbytečnou chemii. Z hlediska spotřeby vody je úspornější než například bavlna - při pěstování konopí je potřeba dokonce o 4x méně vody. Navíc má pozitivní dopad na životní prostředí - konopí absorbuje až 3x více CO2 než stromy.

Konopí se ale nepěstuje pouze pro výrobu konopného oleje...Konopí se při zpracování využívá celé a ani nezůstává žádný přebytečný odpad. Kořínky se zaorají a díky svému obsahu dusíkatých látek se stávají skvělým hnojivem. Z konopných stonků se vyrábí papír a tkaniny. Z listů a květů se pak získávají extrakty, například CBD oleje. Semínka se využívají na výrobu konopného oleje, mouky a bílkovin.

Počátek pěstování konopí sahá mnohem dále, než si možná myslíte. Konopí je považováno za první rostlinu, kterou lidé pěstovali pro vlastní spotřebu. Roste v široké škále podnebí a zároveň skvěle čistí půdu od znečišťujících látek (včetně radioaktivní kontaminace, proto se v současnosti používá v Černobylu!). Konopí také roste neuvěřitelně rychle – růstový cyklus rostliny trvá zhruba pouhé 4 měsíce.

Konopná semínka mají vysokou nutriční hodnotu. Jejich obsah bílkovin je například ekvivalentní živočišným produktům a zároveň obsahuje všechny vaše potřebné aminokyseliny a omega mastné kyseliny v ideálním poměru pro člověka.

Využití rostliny konopí je zdánlivě nekonečné a již se z ní vyrábějí tisíce produktů. Má nesčetné zdraví prospěšné účinky pro lidi a zvířata, ale mnohem více! Konopí vás může nakrmit, obléknout a lze použít jako stavební kameny domů, lodí nebo dokonce aut (stejně jako palivo v nich).

Konopné vlákno je nejsilnější přírodní vlákno na světě. Vikingové používali konopné vlákno na svých lodích na lana a plachty, kvůli jeho neuvěřitelné síle a odolnosti vůči mořské vodě. Kromě toho, papír vyrobený z konopných vláken je daleko odolnější než papír vyrobený z celulózy a na rozdíl od celulózy v průběhu času nežloutne.

Konopí nemělo vždy stejné stigma, kterému čelilo v posledních několika desetiletích. V 17. století existovaly dokonce části Ameriky, kde bylo pěstování konopí povinné pro všechny vlastníky půdy. Během druhé světové války vláda USA podporovala pěstování konopí po celé zemi s heslem „Konopím pro vítězství“, protože rostlinná vlákna byla velice užitečná pro výrobu válečných potřeb, jako jsou lana a tkaniny. Z konopné látky byla vyrobena i první americká vlajka.

Nejen lidé milují konopí! Studie ukázaly, že ptáci a včely mají tuto rostlinu obzvláště rádi; ve skutečnosti jsou včely konopím tak uchváceny, že výzkumníci věří, že to může být klíčem k záchraně klesajícího počtu včel.

LUMI je díky konopí CO2 negativní značkou

Všechny produkty LUMI, které používají konopný olej, pocházejí ze sklizeného konopí. A za každý uskutečněný nákup značka LUMI zasadí 1 m2 konopí odrůdy Finola, čímž vyčistí 0,8 kg CO2 z atmosféry.  Kdyby jsme to přepočítali, tak zjistíme, že díky každému nákupu LUMI se z ovzduší odstraní 1kg CO2Takto značka LUMI vytváří zelený okruh výroby, který umožňuje přinášet vám úžasné produkty a zároveň se starat o zdraví Země a jejích lidí.

Konopí je jistě surovinou budoucnosti a já jsem moc vděčná za to, že jsem mohla objevit progresivní značku kosmetiky LUMI, která chce jeho vlastnosti vytěžit na maximum a pomoct tak nejen vaší pokožce, ale také životnímu prostředí. 

Pokud byste rádi vyzkoušeli účinky přírodní kosmetiky s obsahem konopného oleje na vlastní kůži, určitě neváhejte a prozkoumejte zejména řadu BIO-KLINIK (zde), která obsahuje péči nejen o pleť ale také pokožku celého těla. A pokud vás trápí vážnější kožní problémy, skvělým pomocníkem se pro vás stane zejména tato CBD+ extra silná hojivá mast od LUMI (zde).

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz