Vše co musíte vědět o pigmentových skvrnách

Věděli jste, že existuje více typů pigmentových skvrn? Určitě se s problémem hyperpigmentace setkala každá z nás, jelikož pigmentové skvrny vznikají z různých důvodů. Existují tzv. sluneční nebo stařecké skvrny, které vznikají hlavně působením slunečního záření. Dále existuje typ hyperpigmentace způsoben hormonálními změnami - tzv. melasma, s kterou se běžně setkávají ženy během těhotenství, ale také se může objevit při užívání hormonální antikoncepce. Poslední typ pigmentových skrz je tzv. pozánětlivá hyperpigmentace, ke které dochází při hojení kožního poranění - například při hojení akné, jizev.

Co mají ovšem všechny tyto pigmentové skvrny společného je, že vznikají zvýšenou produkcí melaninu. Melanin je přírodním pigmentem nejen pokožky, ale také našich vlasů, očí. Ovšem pokud se melanin tvoří ve zvýšené formě, může způsobovat také pigmentové skvrny. A jaký je hlavní důvod nadměrné tvorby melaninu? Možná už tušíte. Je to sluneční záření. Melanin totiž slouží jako přirozená ochrana kůže proti slunečnímu záření, a proto se na lidské kůži pak objevuje opálení. Pokud tedy svou pokožku před UV zářením dostatečně nechráníme, můžeme si zapříčinit vznik pigmentových skvrn. Prevence je tedy jednoduchá - používat opalovací krém na obličej! Nejen v létě, ale i v zimě, prostě každý den, nejlépe každé dvě hodiny. Ano, je to otrava, ale pokud na pigmentové skvrny trpíte, je to bohužel jediná forma prevence. Sluneční záření také zhoršuje již vzniklé stařecké skvrny a skvrny po akné, které pak ještě více tmavnou.

A co dělat pokud už skvrny máš? Na kosmetickém trhu existuje jistě spousta přípravků, které mohou pomoci tento problém řešit. Pokud ale hledáš přírodní cestu, mým tipem je za studena lisovaný OLEJ Z ŘEŘICHY SETÉ, který dokáže redukovat a zesvětlit pouze postižené části pleti, sjednocuje celkový tón zabarvení pleti, je bohatý na vitamín C, díky které bude tvá pleť zářit. Taktéž chrání buňky před oxidačním poškozením a nastoluje v pokožce čistící proces. Esenciální alfa-linolenová kyselina s flavonoidy působí protizánětlivě, tudíž je vhodným olejem pro péči o podrážděnou, sluncem spálenou pokožku a na zánětlivé stavy kůže. Také pomáhá léčit akné a je výborná pro péči o vlasovou pokožku, podporuje vlasové folikuly a má spoustu dalších benefitů, najdeš zde.