Komedogenita olejů a proč je důležité ji znát? Průvodce ze světa olejů #2

 

Pokud máš sklony k ucpávání pórů, akné či černým tečkám, už ses nejspíše s pojmem komedogenita olejů setkala. Poslední věc, kterou bys totiž své pleti chtěla udělat, pokud máš sklon k ucpávání pórů, je použít právě komedogenní olej. Pokud je totiž olej komedogenní, znamená to, že tvé póry bude ucpávat a přispívat tak k tvorbě akné. Ale existují i oleje nekomedogenní, u kterých se bát nemusíš a naopak mohou pomoci tvou pleť čistit (Například sezamový olej pomáhá od černých teček). Proto je důležité při výběru nejen olejů, vždy pozorně číst složení a vyvarovat se komedogenním složkám. 

Oleje rozdělujeme podle 5 stupňům komedogenity. Od nekomedogenních olejů se stupněm 0 až po vysoce komedogenní oleje se stupněm 5. Obecně můžeme říct, že:
Stupeň 0-1 můžeš na svou pleť používat zcela bezpečně. 
Stupeň  2-3 ti póry ucpávat může, ale nemusí. Každá pleť reaguje jinak, a proto je nutné tyto oleje vyzkoušet. 
Stupeň 4-5 - u těchto olejů si dávej pozor, mohou dělat problémy i suché pleti, natož aknózní. Tudíž se jim raději vyhni nebo je používej pro péči o pokožku těla či na vlasové zábaly.

Pro příklad uvádím stupně komedogenity u těch nejznámějších olejů nebo olejů, které nalezneš u mě na e-shopu.

Stupeň komedogenity 0

Bambucké máslo, arganový olej, konopný olej, slunečnicový olej

Stupeň komedogenity 1

Olej z granátového jablka, Olej z jahodových semen, Jojobový olej, olej z lískových oříšků, rakytníkový olej

Stupeň komedogenity 2

Mandlový olej, Olej z černého kmínu, Dýňový olej, sezamový olej

Stupeň komedogenity 3-4

Olej z mrkvových semen, Moringový olej, 

Stupeň komedogenity 4 

kokosový olej, olivový olej, lněný olej, kakaové máslo

Stupeň komedogenity 5

Olej z pšeničných klíčků

Pozor! v kosmetice se také zkus vyhnout složkám sodium lauryl sulfate, který bývá v čistících pleťových produktech, jelikož pomáhá tvořit pěnu. Má ovšem stupeň komedogenity 5, může tedy vést k tvorbě akné a navíc narušuje přirozenou kožní bariéru.
Další častou složkou ve složení kosmetiky je Cetearyl alcohol. Je to tzv. mastný alkohol získaný z kokosového oleje a používá se jako zahušťovadlo a pěnidlo. Má stupeň komedogenity 4, takže pokud máš problematickou pleť, taky se mu vyvaruj.

Na závěr bych ještě chtěla dodat, že ne vždy je nutné brát stupně komedogenity jako dogma, různé zdroje uvádí odlišné stupně komedogenity u téhož oleje. Například moringový olej má uvedenou komedogenitu 3-4, ale často je doporučován na akné a má opravdu skvělé výsledky. Navíc každá pleť je jiná a opravdu hodně záleží, jak vám konkrétní olej sedne, takže se nebojte zkoušet i oleje s komedogenitou 2-3. Pokud máte problémovou pleť, alfou omegou je správné sestavení tvé skincare. Zaměř se zejména na správné a důkladné čištění pleti, nejlépe dvoufázové, zvol vhodné produkty a následně pleť vyživ správně zvoleným olejem a věřím, že výsledky se určitě dostaví.

Pokud si nejsi jistá a chceš poradit s výběrem, určitě se neboj mě kontaktovat :)