Oxid titaničitý v přírodní kosmetice - je pro nás nebezpečný?

Oxid titaničitý neboli titanová běloba je bělidlem, které bylo po dlouhá desetiletí hojně využíváno v potravinářství i léčivech. Před nějakou dobou ovšem Evropská komise pro bezpečnost potravin (EFSA) přezkoumála bezpečnost této látky, jelikož byla podezřelá z možné toxicity. Nové výzkumy EFSA prokázaly, že oxid titaničitý (zejména v podobě nanočástic) nemohou v potravinářství považovat za bezpečnou látku a od srpna roku 2022 je tak oxid titaničitý v potravinářství zakázaný.

Oxid titaničitý se ovšem využívá také v kosmetice a to hlavně v opalovacích krémech, kde plní funkci minerálního UV filtru, ale najdeme ho taktéž v nejrůznějších pudrech či jiných líčidlech (tvářenky, oční stíny). Jak je to tedy s jeho bezpečností?

V krémech či v jiných produktech, které nanášíme v “tekuté” formě na pokožku, oxid titaničitý nepředstavuje žádné riziko, jelikož bylo na základě studií zjištěno, že Oxid titaničitý neproniká zdravou kůží. Byly obavy i z toho, že by nanočástice oxidu titaničitého mohly snadněji pronikat poškozenou kůží, proto vědci aplikovali opalovací krémy na bázi nanočástic na uši prasat, které byly spáleny sluncem. Oxid titaničitý se nedostal do hlubších vrstev kůže v opálené tkáni.

 

Problém však může nastat, pokud je oxid titaničitý inhalovatelný - tedy pokud je ve formě prášku. V tomto případě vznikají obavy z jeho možné karcinogenity. Ale pozor, aby mohl být oxid titaničitý vdechován, musí být ovšem částice dostatečně malé, aby se dostaly do alveol (kde dochází k výměně kyslíku) plic. Údaje naznačují, že nanoizovaný oxid titaničitý (menší než 100nm) mohou někteří savci vdechovat, což vede k obavám z nepříznivých účinků vdechování lidí. Nanočástice oxidu titaničitého  mohou být tedy toxičtější než tradiční větší částice oxidu titaničitého. [22] , Dobrou zprávou ale je, že komerční pigmenty neobsahují téměř žádné částice menší než 100 nm (nejedná se tedy o nanočástice), a pokud by došlo ke vdechnutí oxidu titaničitého ze sypkých produktů v kosmetice, částice by byly vdechovány ve shluku a nedosahovaly alveol (část plic, kde dochází k výměně kyslíku).

 

Čemu se tedy vyvarovat?

Co se týče opalovacích krémů, přes veškerá potenciální rizika je oxid titaničitý stále jedním z nejbezpečnějších UV filtrů a vždy je lepší dát raději přednost jemu než chemickým UV filtrům, které mají daleko větší zdravotní rizika. 

A pokud jde o používání dekorativní kosmetiky s obsahem oxidu titaničitého, můžeme být klidní, jelikož je velice nízká pravděpodobnost, že by produkty obsahovaly oxid titaničitý v nanoformě. Pokud byste se raději i tak vyhnuli potenciálním rizikům a chtěli být předběžně opatrní, raději se vyhýbejte sypkým kosmetickým pudrům a a kompaktním pudrům, tvářenkám, které oxid titaničitý obsahují.

Na mém eshopu najdete veškeré pudry a líčidla bez obsahu oxidu titaničitého, takže pokud hledáte náhradu za svůj oblíbený transparentní pudr nebo tvářenku, vyzkoušejte něco od italské přírodní dekorativní kosmetiky Purobio, kterou najdete zde.

18-novembre

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz