Není olej jako olej...aneb průvodce ze světa rostlinných olejů #1

Kapitola první: Základní rozdělení rostlinných olejů

Jelikož čtete tyto řádky, tak už jistě tušíte, že rostlinné oleje nepatří pouze do kuchyně, ale pomáhají pečovat o naši pokožku a také prospívají našemu zdraví. Jsou totiž velmi bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a jiné blahodárné látky, které přináší užitek nejen našemu tělu ale i kráse. Ikdyž se může zdát, že pečující oleje jsou hlavně trendem poslední doby, není tomu tak. Oleje se pro péči o krásu a zdraví používají už dlouhá tisiciletí a už starověcí egypťané dobře věděli, jaké poklady v sobě skrývají. Často proto byly oleje součástí nejrůznějších náboženských rituálů a některé z nich byly dokonce cennější než zlato.

Rostlinných olejů je široká škála a pro “nezasvěcené” může být někdy těžké se v nich zorientovat. Právě proto jsem se rozhodla vytvořit kráté povídání o tom, jak se rostlinné oleje dělí, jak se vyrábí a k čemu slouží...ovšem je to velmi rozsáhle téma, a proto musíme začít postupně a to nejdříve rozdělením olejů na dvě hlavní skupiny - za studena lisované a esenciální oleje.

První velkou skupinou jsou oleje lisované za studena.

U tohoto vůbec nejstaršího mechanického způsobu výroby olejů se části rostliny - semena, listy, květy, lisují pod určitým tlakem, kdy dochází k zahřívání. Při výrobě za studena se hlídá, aby teplota nepřesáhla 40 stupňů. Jen díky tomu se do oleje z rostliny dostane maximum cenných biologicky aktivních látek a olej získá také přirozenou vůni. Takový olej je nejcennější a nejčistší formou oleje, který můžete zakoupit. Nevyhodou je, že tato nejstarší metoda získávání oleje má velmi malou výtěžnost, proto mnoho výrobců využívá k získání oleje lisovaní za tepla, při této metodě se však olej lisuje za vysokých teplot, aby se z rostliny vytěžilo co nejvíce. Bohužel se však do oleje nedostane tolik cenných látek a živin, zejména vitamínů. Následně pak tento olej musí byt ještě rafinován, aby se zbavil nečistot, což jej ochudí i o zbytek prospěšných látek, který by v něm zůstal, tudíž získáme olej světlé barvy, bez vůně, který sice na pokožce vytvoří určitou ochrannou bariéru, ale už dál žádný prospěch ani živiny pleti nedodá. Proto vždy při výběru pečujících olejů hledejte název za studena lisované a ty rafinované…ty si raději ponechte na vaření.

Jak jsem již zmiňovala, v olejích, které se lisují za studena jsou obsažené bioaktivní výživné látky a vitamíny.  Pronikají hluboku do pokožky a proto působí na její kvalitu a vzhled. Oleje lisované za studena jsou ovšem tak skvělým doplněk naší výživy. Obsahují výživné látky jako omea-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou velmi důležité pro naše zdraví např. pro zdravé fungování srdce a krevního oběhu. 

Oleje lisované za studena také velmi dobře podporují účinky esenciálních olejů, jejichž jsou výbornými nosiči.  Proto je také můžeme nazývat jako tzv. nosné oleje a v kombinaci s esenciálními oleji si vytvářet séra na míru pro potřeby naší pleti, či masážní směsi.

 

 

Jak už jsem naznačila, další skupinou rostlinných olejů jsou oleje esenciální nebol také éterické.

Esenciální oleje (EO) jsou malým přírodním zázrakem a stále více se dostávají do popředí při řešení zdravotních či psychickcýh problémů. Ale co esenciální olej vlastně je? Jedná se o 100% přírodní a čistou kapalinu rostlinného původu. (Pozor, na tzv. vonné oleje- to jsou uměle vytvořené směsi a mohou obsahovat různé náhražky) Na rozdíl od rostlinných olejů lisovaných za studena jsou ovšem EO těkavé a na vzduchu se vypařují. Taktéž mají odlišný proces výroby - jsou produkovány zejména parní destilací čerstvých či sušených částí rostlin - květů, listů, dřeva, kůry,…

Při destilaci se smísí rostlinný materiál s vodou, zahřeje se a teplem se začnou vypařovat právě esenciální oleje. Ty se pak díky následné kondenzaci podaří zachytit. Parní destilací rostliny získáváme tzv. silice, které jsou zjednodušeně nosiči vůně. V přírodě slouží ke komunikaci rostlinky s jejím okolím. Obsahují také velké množství antioxidantů, antibakteriálních a jiných látek. Rostliny mohou právě díky silicím odpuzovat škůdce nebo naopak lákat hmyz a úplně stejně fungují silice i s našim čichem. Mozek přijme čichový vjem a na základě toho řídí další procesy v našem organismu, které mají za úkol stimulovat naše tělo či mysl. EO tak dokážou třeba pozitivně ovlivňovat naší psychiku, emoce a dokonce i funkce různých orgánů. Pomáhají při léčbě infekcí, zlepšují hojení, trávení či mohou zmírňovat bolesti. Záleží druh od druhu, ale právě díky těmto účinkům mají esenciální oleje široké využití v aromaterapii, medicíně, přírodním léčitelství, drogerii a neposlední řadě i v kosmetice.

A jak esenciální oleje používat? Je úžasné, že jeden olej můžete využít mnoha způsoby a doma se vám nikdy neztratí. EO můžete použít k inhalaci - na to je skvělý difuzér či aromalampa nebo EO můžete nakapat do koupele či přidat do domácí ekodrogerie a kosmetiky. Spousta esenciálních olejů má také léčivé a blahodárné účinky na pokožku. Proto jsou s oblibou používány v kosmetice - můžete je přidat do vašeho oblíbeného krému či nosného kosmetického oleje. Pozor! Esenciální oleje ale musíte vždy ředit. Pro svou silnou koncentraci by vám mohly podráždit či dokonce spálit pokožku. Proto je vždy uchovávejte na bezpečném místě mimo děti. 

A o tom, jaké konkrétní druhy za studena lisovaných a esenciáních olejů existují a jak se dále dělí, zase příště :)
V nabídce našeho eshopu ale naleznete už teď konkrétní oleje s jejich podrobným popisem a pokud si ani tak nevíte rady, jak olej správně vybrat, velmi ráda pomůžu. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz